www.errufai.com
https://www.errufai.com/forum/

aile dersleri -8
https://www.errufai.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=245
1 sayfadan 1. sayfa

Yazar:  Soylu Fikir [ 25 Arl 2011 18:08 ]
İleti başlığı:  aile dersleri -8

İNSAN HAYATINDA MUTLULUĞUN SIRRI

Mutluluğun lügatimizdeki manası şudur: “Mutluluk, bir insanın hem iç dünyasında(kendisiyle olan ilişkilerinde), hem dış dünyasında (insanlarla olan ilişkilerinde vb.) hem de ruhsal dünyasında (manevi olarak) sürekli şekilde huzuru ve rahatlığı hissetmesidir.”

Mutluluk dünya üzerinde her insanın erişmeye çalıştığı bir kavramdır. Ancak genellikle insanların bekledikleri mutluluk dünyevi şartlara bağlı olan, tamamen koşullu bir mutluluktur. Sürekli olan gerçek mutluluğu ise tam anlamıyla sadece iman edenler yaşayabilirler. Çünkü gerçek mutluluk ne insanlara, ne olaylara, ne mallara ne de makam ve mevkiye bağlıdır.


GERÇEKTEN MUTLU OLMAK BU KADAR ZOR MU?

Evet, bu kadar zor! Biz, mutluluk kavramını;

* Maddiyatla özdeşleştirdiğimiz sürece,
* Bizim dışımızda gelişen olayların sonucuna bağladığımız sürece,
* Çocuğumuzun sınavda aldığı puanla doğru orantılı tuttuğumuz sürece,

Mutlu olmak bu kadar zor olacak…

İşte mutsuzluk tablosunun adı:

Manevi farkındalıkların yerini maddi beklentilerin geçtiği bir dünya.

Oysa ben halen mutluluğun insanın kendi içinde olduğuna inanan azınlığın içindeyim.

İç huzurumuzu, mutluluğumuzu, sevincimizi dış dünyanın işlerine bağlıyoruz. Mutluluğu maddeyle, parayla, şöhretle ölçmek; bunları kıstas olarak kabullenmek en büyük mutsuzluk sebebi haline geliyor.

Mutluluk ölçümü ile ilgili temel yanılgılardan biri ekonomik refahın mutluluk için tam bir gösterge kabul edilmesidir. Bu bir anlamda “para mutluluğu satın alabilir” tezine dayanır. Çünkü parası olan insan kendisine lezzet veren şeyleri satın alarak mutluluğunu maksimum kılabilir. (mi acaba?)

BEKLENTİLERİMİZ NELERDİR?

Bir diğer mutsuzluk sebebimiz ise, beklentilerimizin yüksek olması.

Beklentiler elbette ki çok güzel. Aynı zamanda çok fazla beklenti içerisine girmek bizi mutsuzluk çukuruna itiyor.

İçinizde, istediğiniz en harika sonuçlara ulaşabilecek sınırsız bir güç var. O zaman kendinizden sizi geliştirecek, bir adım ileri götürecek adımları bekleyin. Aynı zamanda bu beklentileri “gerçekçi” olmayan zaman sınırları içerisinde beklerseniz her yönden kendinizi mutsuz edersiniz.

Dönem boyunca bir şekilde motivasyon eksikliğinden(!) yatıp da sınava bir ay kala oturup bilmem kaç soru çözmek için kendini otomatiğe bağlayan sevili ÖSS adayları, e tabi siz de bu kısma giriyorsunuz…

Kendinizden olan beklentilerinizin yanı sıra başka insanlardan ya da durumlardan da beklentileriniz fazla ise işte o zaman yandı gülüm keten helvam!

Mutluluğun tek bir sırrı vardır; o da coşkulu bir Allah sevgisi ve Allah’a tevekküldür.

İman eden bir insan bu dünyanın gerçek mahiyetinin, kendi yaratılış amacının, Yüce Allah’ın kendisini denediğinin ve O’na kulluk etmekle sorumlu olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, hayatı boyunca, Allah’ın rızasını, rahmetini kazanmaya çalışır ve müminlerin gerçek yurdu olan cennete girmek için çaba harcar.

Mutluluk ise, Yüce Allah’ın salih kullarına samimi imanlarından ve bağlılıklarından dolayı, hem dünyada hem de cennette verdiği çok büyük bir nimettir. Müminlerin mutluluklarının ve huzurlarının kaynağı sadece imanlarıdır. Allah, samimi imanlarına karşılık, onların kalplerine mutluluğu ve huzuru bir nimet olarak hissettirmektedir. Müminlerin yaşadığı, şartlara bağlı bir mutluluk değil, Allah ve ahirete iman etmenin getirdiği manevi bir mutluluktur. Bu anlayıştan uzak yaşayan insanlar ise, iman etmedikleri sürece gerçek mutluluktan uzak kalırlar. Sonsuz güç sahibi Allah, din ahlakını yaşamamalarına karşılık bu insanların kalplerini mutsuz ve sıkıntılı kılacağını bir Kuran ayetinde şöyle bildirmiştir:

Allah, kimi hidayete erdirmek isterse, onun göğsünü İslam’a açar; kimi saptırmak isterse, onun göğsünü, sanki göğe yükseliyormuş gibi dar ve sıkıntılı kılar. Allah, iman etmeyenlerin üstüne işte böyle pislik çökertir. (Enam Suresi, 125)


Madde asla yaşamda belirleyici unsur değildir. Önemlidir aynı zamanda belirleyici değildir. Maddiyat sadece bir araçtır. Mutluluğa ulaşmak için bir araç. Oysa biz araçlarımızı amaç haline getiriyoruz bu da yetmezmiş gibi bir de üstüne “işte mutlu olmamın sebebi” diyoruz.

Maddesel mutluluk sebeplerimizin yanı sıra manevi yönden de bazı şeyleri fark etmek bizim aslında zaten huzurumuzu ve mutluluğumuzu hiçbir çaba göstermeden arttıracaktır.


FARKINDALIK, MUTLULUK GETİRİR Mİ?

* Hayatımın nesinden en çok mutluyum?
* Hayatımın nesi bana heyecan veriyor?
* Hayatımda en çok gurur duyuyorum?
* En çok neden zevk alıyorum? Zevk aldığım şeyi yapabilecek fiziksel yeterliliğim var mı?
* Hayatımda neye adanmış durumdayım? Düşündüğümde beni mutlu eden bir hedefim var mı?
* Kimi seviyorum? Sevdiklerim yanımda mı? Değilse bile sağlıklı ve mutlular mı?
* Ailem sağlıklı ve yanımda mı?
* Şu anda kimler seviyor?
* Fiziksel yönden herhangi bir engelim var mı?
* Bu sabah kahvaltıda istediğim şeyleri yiyebildim mi?


Bu sorulara siz de aklınıza gelenleri ekleyin ve cevaplayın.

İşte bu ve buna benzer soruları kendinize sürekli sormak sizin farkındalık çıtanızı yüksek tutacaktır.

Altını çizerek belirtmek istiyorum ki bu Polyannacılık değildir. Ben buna satır aralarını okumak diyorum. Siz olumlu bir yön aramazsınız ki, zaten var olanı görürsünüz. Hayat koşuşturmacası içinde bir an durup sahip olduklarınıza bakarsınız.

Zaten bu da çoğu insana verilmemiş sayısız nimetler içinde yüzdüğünüzü fark etmenize olanak sağlar. Bunu bilip de mutlu olmamak mümkün mü?

Dünyada hepimiz güzel bahçelere, tarlalara ve köşklere, son model arabalara sahip olmak isteriz. Hatta birçok insan yegane gaye olarak mülk sahibi olmayı, ekonomik olarak güçlü olmayı görür, hayatı boyunca bunun için çalışır. Fakat bu insan huzurlu olamaz... Bu tip insanlardan meydana gelen toplumlar da huzurlu olmazlar. İnsanların huzuru yakalayamayışlarının sebebi manevi yönlerini ihmal etmeleridir. Son ilahi mesaj İslamiyet insanların maddi hem de manevi yönlerini tatmin eden nizamdır. Huzuru yakalamak isteyen insan, İslamiyet’in emir yasaklarına uygun şekilde hayatını tanzim-etmelidir.


Mutlu olmak kolay mı? Daha kolay ne var ki?

Unutmayalım, İslam huzur Dinidir.



Faydalanılan Kaynaklar :

1. İbrahim Özdemir, 2010 Aile Seminerleri Notları

2. Rukiye Karaköse, Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme

1 sayfadan 1. sayfa Tüm zamanlar UTC + 3 saat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/